DSO@SEA 2024 | Save the date!

mei 15, 2024 by Dag van het Sportonderzoek in  DSO 2024 Updates

We nodigen je van harte uit om op 21 november 2024 deel te nemen aan DSO@SEA; de Dag van het Sportonderzoek op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.

Thema
Het thema dat dit jaar centraal staat is:
Sporten en bewegen voor iedereen: Van lokale acties naar systeemverandering.

Dit betekent dat we ons gaan verdiepen in onderzoek en ontwikkelingen binnen sport en bewegen die bijdragen aan duurzame implementatie voor iedereen. En met iedereen bedoelen we ook echt iedereen! Een actueel en belangrijk thema, waar ook aandacht voor is binnen project PASS van het lectorenplatform Sport en Bewegen. Verder zal in subsessies en in posterpresentaties een breed scala van onderwerpen uit de kennisagenda’s de revue passeren.

We maken nog niet het gehele programma bekend, maar we kunnen al wel delen dat Kees-Jan van der Klooster de dagvoorzitter is tijdens de DSO! Kees-Jan deed als zitskiër mee aan de Paralympische Spelen in Sochi (2014) en in Vancouver (2010). Daarnaast is het zijn missie om het vanzelfsprekend te maken dat mensen met een (fysieke) beperking deelnemen aan de maatschappij. Hiervoor richtte hij K-J Projects en het WheelchairSkillsTeam op.

Data en locaties
Voorafgaand aan de Dag van het Sportonderzoek is er natuurlijk ook weer de Nacht van het Sportonderzoek. Houd daarom alvast de volgende twee data vrij in je agenda:

  • Woensdag 20 november 2024 – Nacht van het Sportonderzoek (NSO)
    Locatie: Boulevard van Vlissingen
  • Donderdag 21 november 2024 – Dag van het Sportonderzoek (DSO)
    Locatie: De Lasloods en de HZ in Vlissingen

In de startblokken
Binnenkort delen we meer informatie over het programma, hoe je je kunt inschrijven en wanneer de call for abstracts opengaat. Stuur deze mail daarom gerust door naar anderen waarvoor dit evenement interessant kan zijn!

Heb je op voorhand al vragen? Stuur ons dan een mail via info@dagvanhetsportonderzoek.nl.

We hopen je in november te zien in Vlissingen!

Sprekers DSO2023

nov 03, 2023

Voormalig Olympisch atleet Gregory Sedoc is de dagvoorzitter tijdens de DSO. Naast zijn  loopbaan als topsporter is hij jarenlang in dienst geweest bij Defensie. Sinds enkele jaren werkt hij als analist bij de NOS en is hij werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij als geen ander wat de impact van sport is.

Dagvoorzitter

Keynotes Dag van het Sportonderzoek 2023

Sport is altijd de rode draad in het leven geweest van oud-Olympische langebaanschaatser Carl Verheijen. Nu is Carl voorzitter van de Beweegalliantie. De Beweegalliantie zet zich in om Nederland in beweging te krijgen om zo de beweegrichtlijnen van 2040 te behalen. Vanuit deze rol komt Carl naar Groningen om zijn verhaal te vertellen.

Beweegalliantie

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

YETS Foundation

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Sport en bewegen bij jongeren

DSO 2023 | Editie met een gouden randje

nov 21, 2023

De organisatie van de Dag van het Sportonderzoek 2023 kijkt ernaar uit om iedereen op 22 en 23 november te verwelkomen in het hoge noorden. We hebben een boeiend programma samengesteld met tal van interessante onderzoeken en sprekers die beloven deze dagen te vullen met boeiende inzichten.

Voor de Hanzehogeschool heeft deze editie van de Dag van het Sportonderzoek een bijzondere betekenis. In 2023 viert de hogeschool namelijk haar 225-jarig jubileum, waarbij ze al tweeënhalve eeuw werkt aan talentontwikkeling en bijdraagt aan de maatschappij. Daarnaast markeert het 105-jarige bestaan van het Instituut voor Sportstudies, de gastheer van dit evenement, een unieke mijlpaal.

De impact van sport is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Waar sport ooit aan de rand van de samenleving stond, heeft het nu een veel prominentere rol verworven. Sport brengt niet alleen plezier, maar bevordert ook ontmoetingen en verbetert de fysieke fitheid. Op een breder niveau beïnvloedt sporten en bewegen ook de volksgezondheid, sociale cohesie, leefbaarheid en nationale trots. Ondanks deze wetenschap worden we nog steeds geconfronteerd met beweegtekorten in Nederland, en is sporten en bewegen niet voor iedereen toegankelijk. Daarom blijft een evenement als de Dag van het Sportonderzoek juist zo waardevol.

We kijken ernaar uit om iedereen te verwelkomen op deze buitengewone gelegenheid waar we niet alleen het verleden vieren, maar ook de toekomst van het sportonderzoek kunnen delen. Zo kunnen we samen het gesprek aangaan over de impact van sport en hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een gezonde leefstijl voor iedereen.

 

Impact van Sport – Move to Make a Difference

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *