DSO@SEA 2024 | Call for abstracts geopend

jul 04, 2024 by Dag van het Sportonderzoek in  Artikel op homepage DSO 2024 Updates

De zomervakantie staat voor velen bijna voor de deur. Dat betekent lekker ontspannen en bewegen! Maar denk ook alvast eens na over of je een interessant onderzoek hebt dat je wilt presenteren tijdens de Dag van het Sportonderzoek (DSO). Tijdens de DSO op 21 november 2024 in Vlissingen is het namelijk mogelijk om een bijdrage te leveren aan parallelsessies. Deze sessies staan in het teken van het thema ‘Sport en bewegen voor iedereen: Van lokale acties naar systeemverandering’.

Binnen dit thema is er ruimte voor de volgende subthema’s:

 • Living Labs Sport en Bewegen
 • Sport en bewegen in de gezondheidszorg
 • Mentale gezondheid sport/bewegen
 • Cross-sectorale samenwerking
 • Duurzame implementatie (Sprong-PASS)
 • Sport en bewegen bij het jonge kind
 • Sport en bewegen met een beperking
 • Veilige sportomgeving
 • Rol van topsport in het bewegen
 • Duurzame sportaccommodaties

Er zijn verschillende presentatievormen mogelijk voor de parallelsessies:

 • Individuele presentatie: Een presentatie van ca. 15 min. Deze individuele presentaties worden door de organisatie gebundeld naar thema met een sessievoorzitter.
 • Workshop: Sessie van 45 min. waarin een groep presentatoren over één specifiek onderwerp of thema presenteert/discussieert. Deelnemers krijgen hierin een actieve rol.
 • Posterpresentatie: Tijdens de lunch is er gelegenheid om langs onderzoeksposters te lopen en in gesprek te gaan met elkaar.

Meer informatie over het indienen en de vereisten van abstracts is te vinden op deze pagina.

De deadline voor indienen is 22 september 2024!

Dagvoorzitter DSO@SEA 2024 bekend

jun 03, 2024

‘Zelfvertrouwen en zelfrespect zijn de basis van onze drive als mens’

Aldus Kees-Jan van der Klooster, de dagvoorzitter van DSO 2024 in Vlissingen die we met trots aan je voorstellen. Als gevolg van een wintersportongeval raakt Kees-Jan van der Klooster in 2001 vanaf zijn middel verlamd. Kees-Jan is geboren en getogen Zeeuw en bleef nuchter, pakte zijn oude sporten terug op in aangepaste vorm en ging weer deelnemen aan de samenleving. Omdat eigengereidheid misschien wel één van zijn sterkste eigenschappen is, kwam hij erachter dat hij ondanks zijn handicap nog tot heel veel in staat was. Hij nam als zitskier 2 maal deel aan de winter paralympics, Vancouver 2010 en Sochi 2014, en won 2 maal brons en 1 keer goud op de winter X Games.

Met zijn bedrijf K-J Projects/Wheelchair Skills Team levert hij een bijdrage aan een betere beeldvorming rondom mensen met een lichamelijke handicap. De afgelopen 20 jaar trainde hij duizenden kinderen en volwassenen en gaf hen hierdoor hun vrijheid en zelfstandigheid terug.

Kees-Jan: “Ik geloof dat veel mensen met een beperking, door de maatschappij gestigmatiseerd worden en hierdoor in een underdog positie terecht komen. Er is een onderschatting van wat je kan en een overwaardering voor wat je doet, wat het lastig maakt om optimaal te werken aan je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Of je valide of invalide bent, op het moment dat je geen zelfvertrouwen meer hebt en je jezelf niet accepteert dan straal je dit uit en zal je ook niet volwaardig behandeld worden. Veel hangt dus af van hoe je jezelf ziet en je gezien wordt; als mens of als gehandicapte?”

Alvast iets meer zien van Kees-Jan? Bekijk hier zijn introductie video of een van zijn video’s waarin hij meer vertelt over het Wheelchair Skills Team.  

DSO@SEA 2024 | Save the date!

mei 15, 2024

We nodigen je van harte uit om op 21 november 2024 deel te nemen aan DSO@SEA; de Dag van het Sportonderzoek op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.

Thema
Het thema dat dit jaar centraal staat is:
Sport en bewegen voor iedereen: Van lokale acties naar systeemverandering.

Dit betekent dat we ons gaan verdiepen in onderzoek en ontwikkelingen binnen sport en bewegen die bijdragen aan duurzame implementatie voor iedereen. En met iedereen bedoelen we ook echt iedereen! Een actueel en belangrijk thema, waar ook aandacht voor is binnen project PASS van het lectorenplatform Sport en Bewegen. Verder zal in subsessies en in posterpresentaties een breed scala van onderwerpen uit de kennisagenda’s de revue passeren.

We maken nog niet het gehele programma bekend, maar we kunnen al wel delen dat Kees-Jan van der Klooster de dagvoorzitter is tijdens de DSO! Kees-Jan deed als zitskiër mee aan de Paralympische Spelen in Sochi (2014) en in Vancouver (2010). Daarnaast is het zijn missie om het vanzelfsprekend te maken dat mensen met een (fysieke) beperking deelnemen aan de maatschappij. Hiervoor richtte hij K-J Projects en het WheelchairSkillsTeam op.

Data en locaties
Voorafgaand aan de Dag van het Sportonderzoek is er natuurlijk ook weer de Nacht van het Sportonderzoek. Houd daarom alvast de volgende twee data vrij in je agenda:

 • Woensdag 20 november 2024 – Nacht van het Sportonderzoek (NSO)
  Locatie: Boulevard van Vlissingen
 • Donderdag 21 november 2024 – Dag van het Sportonderzoek (DSO)
  Locatie: De Lasloods en de HZ in Vlissingen

In de startblokken
Binnenkort delen we meer informatie over het programma, hoe je je kunt inschrijven en wanneer de call for abstracts opengaat. Stuur deze mail daarom gerust door naar anderen waarvoor dit evenement interessant kan zijn!

Heb je op voorhand al vragen? Stuur ons dan een mail via info@dagvanhetsportonderzoek.nl.

We hopen je in november te zien in Vlissingen!

Sprekers DSO2023

nov 03, 2023

Voormalig Olympisch atleet Gregory Sedoc is de dagvoorzitter tijdens de DSO. Naast zijn  loopbaan als topsporter is hij jarenlang in dienst geweest bij Defensie. Sinds enkele jaren werkt hij als analist bij de NOS en is hij werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij als geen ander wat de impact van sport is.

Dagvoorzitter

Keynotes Dag van het Sportonderzoek 2023

Sport is altijd de rode draad in het leven geweest van oud-Olympische langebaanschaatser Carl Verheijen. Nu is Carl voorzitter van de Beweegalliantie. De Beweegalliantie zet zich in om Nederland in beweging te krijgen om zo de beweegrichtlijnen van 2040 te behalen. Vanuit deze rol komt Carl naar Groningen om zijn verhaal te vertellen.

Beweegalliantie

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

YETS Foundation

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Sport en bewegen bij jongeren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *