Sprekers DSO2023

nov 03, 2023 by Dag van het Sportonderzoek in  DSO 2023 Updates

Voormalig Olympisch atleet Gregory Sedoc is de dagvoorzitter tijdens de DSO. Naast zijn  loopbaan als topsporter is hij jarenlang in dienst geweest bij Defensie. Sinds enkele jaren werkt hij als analist bij de NOS en is hij werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij als geen ander wat de impact van sport is.

Dagvoorzitter

Keynotes Dag van het Sportonderzoek 2023

Sport is altijd de rode draad in het leven geweest van oud-Olympische langebaanschaatser Carl Verheijen. Nu is Carl voorzitter van de Beweegalliantie. De Beweegalliantie zet zich in om Nederland in beweging te krijgen om zo de beweegrichtlijnen van 2040 te behalen. Vanuit deze rol komt Carl naar Groningen om zijn verhaal te vertellen.

Beweegalliantie

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

YETS Foundation

Peter Ottens heeft in zijn jeugd de kans gekregen om zijn droom waar te maken: basketballen in de Verenigde Staten. Toch zag hij dat niet iedereen deze kans kreeg, door bijvoorbeeld het ontbreken van een sterke thuisbasis. Daarom heeft hij de Yets Foundation opgericht. Een organisatie die zich met sport inzet om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Sport en bewegen bij jongeren

DSO@SEA 2024 | Call for abstracts geopend

jul 04, 2024

De zomervakantie staat voor velen bijna voor de deur. Dat betekent lekker ontspannen en bewegen! Maar denk ook alvast eens na over of je een interessant onderzoek hebt dat je wilt presenteren tijdens de Dag van het Sportonderzoek (DSO). Tijdens de DSO op 21 november 2024 in Vlissingen is het namelijk mogelijk om een bijdrage te leveren aan parallelsessies. Deze sessies staan in het teken van het thema ‘Sport en bewegen voor iedereen: Van lokale acties naar systeemverandering’.

Binnen dit thema is er ruimte voor de volgende subthema’s:

  • Living Labs Sport en Bewegen
  • Sport en bewegen in de gezondheidszorg
  • Mentale gezondheid sport/bewegen
  • Cross-sectorale samenwerking
  • Duurzame implementatie (Sprong-PASS)
  • Sport en bewegen bij het jonge kind
  • Sport en bewegen met een beperking
  • Veilige sportomgeving
  • Rol van topsport in het bewegen
  • Duurzame sportaccommodaties

Er zijn verschillende presentatievormen mogelijk voor de parallelsessies:

  • Individuele presentatie: Een presentatie van ca. 15 min. Deze individuele presentaties worden door de organisatie gebundeld naar thema met een sessievoorzitter.
  • Workshop: Sessie van 45 min. waarin een groep presentatoren over één specifiek onderwerp of thema presenteert/discussieert. Deelnemers krijgen hierin een actieve rol.
  • Posterpresentatie: Tijdens de lunch is er gelegenheid om langs onderzoeksposters te lopen en in gesprek te gaan met elkaar.

Meer informatie over het indienen en de vereisten van abstracts is te vinden op deze pagina.

De deadline voor indienen is 22 september 2024!

DSO 2023 | Editie met een gouden randje

nov 21, 2023

De organisatie van de Dag van het Sportonderzoek 2023 kijkt ernaar uit om iedereen op 22 en 23 november te verwelkomen in het hoge noorden. We hebben een boeiend programma samengesteld met tal van interessante onderzoeken en sprekers die beloven deze dagen te vullen met boeiende inzichten.

Voor de Hanzehogeschool heeft deze editie van de Dag van het Sportonderzoek een bijzondere betekenis. In 2023 viert de hogeschool namelijk haar 225-jarig jubileum, waarbij ze al tweeënhalve eeuw werkt aan talentontwikkeling en bijdraagt aan de maatschappij. Daarnaast markeert het 105-jarige bestaan van het Instituut voor Sportstudies, de gastheer van dit evenement, een unieke mijlpaal.

De impact van sport is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Waar sport ooit aan de rand van de samenleving stond, heeft het nu een veel prominentere rol verworven. Sport brengt niet alleen plezier, maar bevordert ook ontmoetingen en verbetert de fysieke fitheid. Op een breder niveau beïnvloedt sporten en bewegen ook de volksgezondheid, sociale cohesie, leefbaarheid en nationale trots. Ondanks deze wetenschap worden we nog steeds geconfronteerd met beweegtekorten in Nederland, en is sporten en bewegen niet voor iedereen toegankelijk. Daarom blijft een evenement als de Dag van het Sportonderzoek juist zo waardevol.

We kijken ernaar uit om iedereen te verwelkomen op deze buitengewone gelegenheid waar we niet alleen het verleden vieren, maar ook de toekomst van het sportonderzoek kunnen delen. Zo kunnen we samen het gesprek aangaan over de impact van sport en hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een gezonde leefstijl voor iedereen.

 

Impact van Sport – Move to Make a Difference

Dagvoorzitter DSO@SEA 2024 bekend

jun 03, 2024

‘Zelfvertrouwen en zelfrespect zijn de basis van onze drive als mens’

Aldus Kees-Jan van der Klooster, de dagvoorzitter van DSO 2024 in Vlissingen die we met trots aan je voorstellen. Als gevolg van een wintersportongeval raakt Kees-Jan van der Klooster in 2001 vanaf zijn middel verlamd. Kees-Jan is geboren en getogen Zeeuw en bleef nuchter, pakte zijn oude sporten terug op in aangepaste vorm en ging weer deelnemen aan de samenleving. Omdat eigengereidheid misschien wel één van zijn sterkste eigenschappen is, kwam hij erachter dat hij ondanks zijn handicap nog tot heel veel in staat was. Hij nam als zitskier 2 maal deel aan de winter paralympics, Vancouver 2010 en Sochi 2014, en won 2 maal brons en 1 keer goud op de winter X Games.

Met zijn bedrijf K-J Projects/Wheelchair Skills Team levert hij een bijdrage aan een betere beeldvorming rondom mensen met een lichamelijke handicap. De afgelopen 20 jaar trainde hij duizenden kinderen en volwassenen en gaf hen hierdoor hun vrijheid en zelfstandigheid terug.

Kees-Jan: “Ik geloof dat veel mensen met een beperking, door de maatschappij gestigmatiseerd worden en hierdoor in een underdog positie terecht komen. Er is een onderschatting van wat je kan en een overwaardering voor wat je doet, wat het lastig maakt om optimaal te werken aan je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Of je valide of invalide bent, op het moment dat je geen zelfvertrouwen meer hebt en je jezelf niet accepteert dan straal je dit uit en zal je ook niet volwaardig behandeld worden. Veel hangt dus af van hoe je jezelf ziet en je gezien wordt; als mens of als gehandicapte?”

Alvast iets meer zien van Kees-Jan? Bekijk hier zijn introductie video of een van zijn video’s waarin hij meer vertelt over het Wheelchair Skills Team.  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment *